субота, 29 листопада 2014 р.

Казка для 8-го класу


Казка про те, як атоми прагнули досконалості

Десь у світі Періодичної системи живуть собі атоми. Живуть-поживають, а щастя не мають. І ніби все в них є, немає тільки відчуття гармонії, стабільності. Ви, може, ще й не знаєте, але все в цьому світі прагне досконалості. Для атомів такою досконалістю є заповнена зовнішня електронна оболонка, інакше кажучи, кожен атом на зовнішньому рівні прагне мати вісім електронів, як поважаючий себе інертний газ.Такий октет є стабільним, він дозволяє атому почувати себе захищеним. І от…

В одному з будинків жив собі атом Натрію. Ви, може, думаєте, що він був  задоволений своїм життям? Але ж уявіть, що на зовнішньому енергетичному рівні у ньоголише один електрон (І група елементів). Цей електрон заважає атому Натрію відчувати себе впевнено і атом прагнув його позбутися, може, комусь знадобиться більше, ніж йому. А електрон і радий старатися, все одно, з Натрієм його зв’язують не такі вже й сильні зв’язки.

  Відірвався електрон і помандрував шукати собі нове життя. Уявіть, що знайшов! Бо десь, в іншому місці живе, скажімо, атом Хлору. У нього сім електронів на зовнішньому енергетичному рівні (VIIгрупа елементів) і до повного щастя Хлору не вистачає тільки одного електрончика. Він радо приймає приблуду на свій зовнішній енергетичний рівень, отримуючи омріяний октет електронів: і Хлору добре, і електронам затишно.

Тут варто закінчити, напевно, словами: «і жили вони всі довго і щасливо», адже всі задоволені…

Але давайте подумаємо, що отримав кожен атом при таких блуканнях електрона.Атом Натрію –електронейтральна частинка, заряд якої дорівнює нулю. Якщо він втрачає один електрон (електрон несе заряд  -1), значить відбуваєтьсяось що:Na0 – 1e=Na+, в хімії такий процес називається окисненням – віддачею електрона.

  Атом Хлору навпаки, отримує на свою зовнішню оболонку один електрон, значить, сам набуває заряду: 0+(-1)=­­­­-1. Cl0+1e=Cl-, цей процес називається відновленням – процесом прийому електронів.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар